Mik azok a mikrozöldek?
Ehető növények fiatal palántái, amelyeket még az első levelek megjelenése környékén (1-2 hetes korban) szoktunk leszedni és jellemzően nyersen felhasználni.
Fogyasztásuk a magas ásványianyag és vitamin koncentrációjuk miatt ajánlott, emellett pedig finom, intenzív íz és dekoratív megjelenés jellemző rájuk.
Remek kiegészítői a szendvicseknek, köreteknek, salátáknak, de egyes fajtáik fűszerként is kiválóak.
Termesztésük
A mikrozöldeket kizárólag erre a célra szánt magokból termesztem, amelyek génmanipulációtól és vegyszerektől mentesek.
A termesztőközeg teljesen természetes rostlap.
Semmilyen vegyszert nem használok.
Élettani hatásuk
Az egyes mikrozöldfajták táplálkozási előnyei a növényfajtától is függ. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a mikrozöldek akár 40x annyi tápanyagot tartalmazhatnak, mint a teljesen kifejlett növények.
A mikrozöldekben található antioxidánsok képesek megakadályozni a sejtkárosodást és a magas rosttartalmuk jótékony hatással van az emésztésre.
A mikrozöldekkel kapcsolatos kutatások még csak a kezdeti szakaszban vannak, de a szakértők több hasznos területen pozitív erdményeket tapasztaltak. Pl.: cukorbetegség elleni küzdelem, rák megelőzés, szívbetegségek.
Forrás: Cleveland Clinic