Mik azok a mikrozöldek?

Ehető növények fiatal palántái, amelyeket még az első levelek megjelenése környékén (1-2 hetes korban) szoktunk leszedni és jellemzően nyersen felhasználni.

Fogyasztásuk a magas ásványianyag és vitamin koncentrációjuk miatt ajánlott, emellett pedig finom, intenzív íz és dekoratív megjelenés jellemző rájuk.

Remek kiegészítői a szendvicseknek, köreteknek, salátáknak, de egyes fajtáik fűszerként is kiválóak.

Termesztésük

A mikrozöldeket kizárólag erre a célra szánt magokból termesztem, amelyek génmanipulációtól és vegyszerektől mentesek.

A termesztőközeg teljesen természetes rostlap.
Semmilyen vegyszert nem használok. 

Élettani hatásuk

Az egyes mikrozöldfajták táplálkozási előnyei a növényfajtától is függ. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a mikrozöldek akár 40x annyi tápanyagot tartalmazhatnak, mint a teljesen kifejlett növények.

A mikrozöldekben található antioxidánsok képesek megakadályozni a sejtkárosodást és a magas rosttartalmuk jótékony hatással van az emésztésre.

A mikrozöldekkel kapcsolatos kutatások még csak a kezdeti szakaszban vannak, de a szakértők több hasznos területen pozitív erdményeket tapasztaltak. Pl.: cukorbetegség elleni küzdelem, rák megelőzés, szívbetegségek. 

Forrás: Cleveland Clinic